Bună, dragelor!
Azi vreau să vă povestesc despre un obicei pe care l-am tot văzut la nunțile din Bucovina, și anume „jocul găinii”. Acum, eu am 35 de ani, am fost la destule nunți și am văzut de toate, dar obiceiul ăsta încă mă amuză și mă pune pe gânduri.
Ce este, mai exact, „jocul găinii”?
Pe scurt, la un moment dat în timpul nunții, de obicei spre final, se aduce o găină (fie gătită, fie împănată frumos) și începe un dans în jurul ei. Nașa este personajul principal aici. Ea trebuie să danseze cu găina, iar invitații aruncă cu bani pe ea și pe găină. Banii se strâng, chipurile, pentru nași, ca un fel de ajutor la început de drum, sau ca răsplată pentru rolul lor important în viața mirilor.
Ce părere am eu despre asta?
Sincer, am sentimente amestecate. Pe de o parte, mi se pare o tradiție amuzantă și plină de viață. Adică, hai să fim serioși, cine nu se distrează văzând o nașă care dansează cu o găină și strânge bani? E un moment care sparge atmosfera și aduce multă voie bună.
Pe de altă parte, mă întreb cât de relevant mai este acest obicei în ziua de azi. Înțeleg că pe vremuri avea o semnificație importantă, nașii fiind practic niște părinți spirituali pentru miri și având un rol crucial în comunitate. Dar acum, rolul nașilor s-a mai schimbat, iar ideea de a strânge bani aruncând în găină mi se pare puțin depășită.
Ce am observat la nunțile la care am fost:
- Depinde de nași: Am văzut nașe care se implicau cu totul în acest obicei, dansând cu entuziasm și bucurie, și altele care erau mai reținute, poate puțin stinghere. Cred că atitudinea nașilor contează foarte mult pentru cum este perceput acest moment.
- Atmosfera contează: Dacă nunta este una tradițională, cu muzică populară și oameni care țin la obiceiuri, atunci „jocul găinii” se integrează perfect și este primit cu multă bucurie. Dar la o nuntă mai modernă, s-ar putea să pară puțin nepotrivit.
- Suma strânsă: Am auzit povești despre nași care au strâns sume considerabile de bani din acest obicei, dar am văzut și cazuri în care suma a fost mai mică. Cred că depinde mult de generozitatea invitaților și de cât de mult se implică aceștia în tradiție.
Ce înseamnă, de fapt, „găina pentru nașă”?
Pe scurt, e un obicei folcloric cu rădăcini adânci în Bucovina. Nașa, fiind „mama spirituală” a mirilor, primește simbolic o găină ca un semn de mulțumire pentru sprijinul oferit tinerilor însurăței. Dar, evident, nu e doar atât – momentul este însoțit de un întreg spectacol!
Un bărbat din alai (de obicei, un cunoscut comic sau cineva cu darul vorbirii) apare cu o găină, de cele mai multe ori împodobită cu panglici și flori. Îmbrăcat în straie tradiționale sau chiar cu accesorii haioase, acesta „negociază” prețul găinii cu nașa. Dialogul este savuros, presărat cu glume și aluzii despre calitățile (sau defectele) găinii și nașei.
De ce e atât de special?
Pentru mine, acest obicei nu este doar despre tradiție, ci despre cum comunitatea își păstrează umorul și bucuria în centrul sărbătorii. Practic, e acel moment care sparge „rigiditatea” nunții și îi apropie pe toți prin râs.
Când am participat prima dată la o astfel de nuntă, am râs cu lacrimi. Nașa încerca să negocieze prețul, dar „vânzătorul” o tachina că găina e „mai valoroasă decât toate bijuteriile” pe care le purta ea. E un mix de teatralitate și improvizație care te prinde instant.
Simbolismul din spatele găinii
Chiar dacă azi pare mai mult o glumă, găina are o încărcătură simbolică. Ea reprezintă fertilitatea, prosperitatea și grija casei. Este un fel de „binecuvântare” oferită nașei, dar și un mod de a recunoaște rolul ei important în viața mirilor.
După ce „negocierea” e gata, găina poate fi „răscumpărată” cu bani sau cu alte daruri. Uneori, dacă nuntașii sunt mai creativi, momentul se încheie cu un dans amuzant sau chiar cu o piesă cântată pe loc.
Cum văd eu acest obicei?
Ca femeie modernă, iubesc echilibrul pe care-l creează între tradiție și entertainment. Îmi place să văd cum comunitatea reușește să păstreze vie o moștenire culturală, dar fără să o facă rigidă sau învechită. Plus că, hai să fim sincere, oricine are nevoie de un moment de relaxare la o nuntă – și ce poate fi mai bun decât o porție de râs pe seama „găinii-minune”?
De ce să nu renunțăm la acest obicei?
Într-o lume în care multe tradiții se pierd, găina pentru nașă e genul acela de ritual care aduce un aer autentic și o energie pozitivă. Este despre oameni, râsete și bucuria de a celebra împreună. Așa că, dacă ai ocazia să participi la o nuntă în Bucovina, ține minte: nu-ți lua ochii de la găină – e posibil să fie cel mai memorabil moment al serii!
Voi ce părere aveți despre acest obicei? Ați fost la nunți unde s-a practicat „jocul găinii”? Aștept părerile voastre în comentarii!
Pupici!